LabdarugoA labdarúgópályákon a gyepfelületet hasonlóan kell ápolni, mint a magán kertekben. A különbség az, hogy a megfelelő gyep fenntartásához gyakoribb és intenzívebb beavatkozások szükségesek.

LabdarugopályaKiemelten fontos a szakszerű fűnyírás. A helytelenül végzett nyírás a gyep leromlásához vezethet. A fű magassága és a fűnyírás gyakorisága attól függ, hogy a labdarúgópálya milyen célokat szolgál. Míg gyakorlópályákon a kívánt gyepmagasság 3-4 cm, addig profi edzőpályákon 2,5-3,5, kiemelt centerpályákon pedig 1,5-2,5 cm-esre kell nyírni a füvet. Kiemelt pályák esetén akár 3-4 naponta is kell nyírni a füvet, de edzőpályák esetén is minimum 6-8 naponta ajánlott a fűnyírás.

A labdarúgópályákat rendszeresen felül kell vetni. Ez arra szolgál, hogy az intenzív használat következtében létrejött gyephibákat kijavítsuk, a gyep egységes minőségű legyen. Évente legalább két, legfeljebb négy felülvetést javasolt, attól függően, hogy milyen intenzíven használják a pályát.

Tömörödött talaj esetén szükség lehet levegőztetésre. Ez lehet mély (8-12 cm) vagy sekély (3-5 cm) levegőztetés.

ÉventeÉvente minimum két alkalommal ajánlott elvégezni a homokszórást. A kijuttatott homokréteg segít elfedni a kisebb mélyedéseket, illetve így a gyep gyökérzónájába könnyebben jut be a levegő és a víz. Nem szabad akármilyen homokot alkalmazni, csak a kvarchomok vagy a mosott homok megengedett, ezen belül a 0,2-0,4 mm-es szemcsenagyságú frakció. A kijuttatott homok mennyisége a labdarúgópálya használatának intenzitásától függ.

Mint minden gyepfelületnél, a labdarúgópályáknál is fontos a tápanyag-utánpótlás. Megfelelő, szakszerű trágyázás mellett sok fűbetegség elkerülhető, valamint csak tápanyag-utánpótlás mellett lehet fenntartani a gyep magas minőségét. Ahhoz, hogy a tápanyagokat megfelelő mennyiségben és arányban juttassuk ki, azaz hogy összeállítsunk egy tápanyag-gazdálkodási tervet, fontos talajvizsgálatot végeznünk. Labdarúgópályák esetén akár évente ajánlatos a talajvizsgálat.