HidrovetésA hidrovetés egy gyepesítési módszer, amely során egy fűmagból, trágyából, mulcsból (takaróanyagból) és vízből álló keveréket permeteznek a füvesíteni kívánt területre. Ez az eljárás Amerikából származik, ahol már az 1950-es években is alkalmazták ezt. Hazánkban csak az utóbbi években kezdett elterjedni, de azóta népszerűsége folyamatosan nő.

Összetevők

Fűmag: a hidrovetés során többféle, igénytől függő fűmagkeveréket használhatunk. E keveréket összetételét befolyásolja, hogy napos vagy árnyékos területet kívánunk füvesíteni, illetve milyenek a terepviszonyok és a talaj minősége. Az is meghatározza az alkalmazott fűmagot, hogy a gyepet milyen célra fogják használni (sport, hobbi, állatok, stb).

Trágya: a magkeverékhez tárgyát is keverünk, amely biztosítja a fű csírázásakor, illetve az azt követő időszakban a gyep tápanyag-szükségletét. Ez egy úgynevezett indítótrágya.

Mulcs: a keverék következő adaléka a mulcs, amelynek több funkciója is van: elsőként a begyökeresedésig megvédi a magot, megakadályozza a lemosódást. Megtartja a vizet, így megóvja a talajt és a növekvő füvet a kiszáradástól. Emellett lebomlása során tápanyagok jutnak a földbe. A hidromulcs teljesen környezetbarát, nem tartalmaz az emberre vagy a természetre káros anyagot.

VizVíz: a feni összetevőket vízbe keverik, ami így egyszerűsíti a keverék kijuttatását, illetve elősegíti a fű csírázását.

Egyéb adalékok: a keverékhez gyakorta kevernek (zöld) színezőanyagot. Meredek rézsű füvesítése esetén szükség lehet erózió ellen védő adalékok használatára is. További összetevő lehetnek a talaj tulajdonságait (például pH-értékét) javító anyagok.

AlkalmazásaAlkalmazás

A hidrovetés széles körben alkalmazható. A magánkertek esetén a szárazvetés és a gyeptéglázás alternatívája lehet. Nagy jelentősége van olyan területeken, amelyek más, hagyományos módszerekkel nem füvesíthetők. Ilyenek például a meredek vagy akár a köves talajú rézsűk, illetve a szélsőséges kitettségű területek (így tájrehabilitációs munkálatok során is alkalmazható).

A folyamat

FolyamatA folyamatA fentebb ismertetett összetevőket egy erre a célra szolgáló tartályban keverik össze. A kijuttatás slaggal történik, ezzel permetezik a keveréket egyenletesen a gyepesíteni kívánt területre. A kezelt felület a színezőanyag miatt zöldes színű lesz.Körülbelül egy hét múlva láthatjuk az eredményt.

 

Nagyobb terület esetén a hidrovetés akár helikopterből is végrehajtható, de erre Magyarországon még nem volt precedens.

 

ElőnyeiElőnye

A hidrovetésnek nagy előnye, hogy a fű már akár a vetés 5-7 nappal kikel, néhány hét múlva pedig már gyönyörű pázsitunk lesz. A gyeptéglázásnál jelentősen olcsóbb. A hidrovetés révén a gyep egyenletes színű és minőségű lesz, nem jelenthet gondot, hogy a fű megered-e (mint a gyeptéglánál). A mulcsréteg is védi a magot, nem mosódik el vagy hordják el az állatok. Így a talajtakarásnak is köszönhető a gyepfelület egyenletes szépsége.