FűbetegségekMint minden élő szervezet, a gyep is ki van téve a betegségeknek. A legtöbb fűbetegség gomba eredetű, de bakteriális fertőzések is léteznek. Ha a fű védekezőképessége csökken, sokkal fogékonyabb lesz a betegségekre. Ezért is nagyon fontos a megfelelő gyepápolás, így a szakszerű fűnyírás, öntözés, trágyázás és levegőztetés. Ha helyesen végezzük ezeket a beavatkozásokat, sok betegség megelőzhető.

A gombás megbetegedések spórák útján is terjednek, így az is lényeges, hogy a gyep gondozása során használt eszközöket gondosan megtisztítsuk, hogy ezek ne terjesszék tovább a gombát.

A következőkben a legelterjedtebb fűbetegségeket mutatjuk be, minden esetben képpel illusztrálva, hogy felismerésüket megkönnyítsük.

HópenészHópenész

Leginkább télen és kora tavasszal jelenik meg, ha a gyepet hosszabb ideig hó borította, különösen, ha alatta túl magas volt a fű. Először csak kisebb, sárga foltok jelennek meg, de ezek folyamatosan növekednek, és elérhetik a 30 cm-es átmérőt is. Megelőzéséhez több szabályt be kell tartani: ősszel ne kapjon a gyep nitrogénben gazdag trágyát, és a tél beállta előtt nyírjuk le a füvet. Lehetőleg ne járkáljunk a hó borította gyepen. Ha már megjelent a hópenész általános gombaölő szert alkalmazzunk.

 

Dollárfolt

Dollár folt

Ez a betegség főleg a vörös csenkeszt (Festuca rubra) támadja, amely a finomabb gyepek egyik fő fűfaja. A dollár folt, mint ahogy neve is mutatja először csak kis, pénzérme nagyságú, sárgás foltokban jelenik meg, de ezek nagyobbra is megnőhetnek. Leginkább meleg, nedves időben jelenik meg, ha a víz hosszabb ideig marad a gyepen. A nitrogénhiány is elősegíti terjedését. Megelőzéséhez fontos a tavaszi nitrogén-utánpótlás, a levegőztetés és az elhalt fűmaradványok eltávolítása. Ha már észleltük a gyepünkön a tüneteket, akkor használjunk általános gombaölőt.

Ophiobulos-os foltosság

Ophiobulos-os foltosságE gombabetegség következtében 5-10 cm-es szabálytalan foltok jelennek meg a gyepben, amelyek kissé besüllyednek. A foltok évről évre növekednek, a középső részen, ahol elhalt a fű, gyomok és durva füvek jelennek meg. A foltok széle gyakran vöröses. Kialakulásában szerepet játszik a túl meszes talaj (vagy túlzott meszezés), a rossz vízelvezetés és a gyenge tápanyagellátás. A gyep őszi levegőztetése segíthet megelőzni a foltosodást. A kialakult, de még kicsi foltokat vessük felül.

Rozsda

RozsdaTöbbféle rozsdásodás létezik, de mindegyik a levél foltosságát okozza. A rozsda gombabetegség, amelynek kedvez a meleg, nedves idő. Reggeli harmat, árnyék, tömörödött talaj vagy alacsony tápanyagszint esetén a gyep fokozott veszélynek van kitéve. Könnyen meg lehet állapítani a fűről, hogy rozsdabetegsége van-e: ha egy fehér zsebkendővel megdörzsöljük a fűszálat, és az narancssárga vagy barnás nyomot hagy, akkor rozsdával van dolgunk. Ezt a gombabetegséget is megelőzhetjük helyes gyepgondozással: öntözzünk a reggeli órákban, nyírjuk a füvet alacsonyra és rendszeresen, és fűnyírás után távolítsuk el a nyesedéket a gyepről, a tömörödött talajt levegőztessük. A rozsda ellen gombaölő szerrel is védekezhetünk.

Boszorkánykörök

BoszorkánykörökA boszorkányköröket vagy –gyűrűket gombák okozzák, amelyek a talajban lévő szerves anyagon élnek. Ha a földben például fadarabok maradtak, számítni lehet ezek lebomlása során a gombák megjelenésére. Ezek a körök, ha nem védekezünk ellenük, évről évre tovább nőnek. A boszorkánygyűrűk többféleképpen is megjelenhetnek, más-mást hatást gyakorolva a fűre. Egyik típus esetén egy gyűrű mentén sötétzöldebb fű nő, viszont súlyosabb esetben két sötétzöld kör között egy csupasz gyűrű alakul ki, ahol gombák nőnek. A harmadik típus esetén kalapos gombák alkotják a boszorkánykört, de alattuk a fű nem színeződik. Ez az utóbbi nem jelent nagy problémát, fontos azonban, hogy ha gyerekek is használják a gyepet, távolítsuk el ezeket a gombákat. Az első két esetben már nehézkes a védekezés. Mindenek előtt gyepesítés előtt körültekintően kell előkészíteni a talajt, el kell távolítani a fadarabokat és nagyobb növényi részeket. Ha csak sötétzöld gyűrű jelenik meg, nitrogén-utánpótlással az egész gyepünk élénk színű lesz, így a kör sem különül el feltűnő módon. Azonban figyelni kell arra is, hogy a túlzott tápanyagbevitel más betegségeket is okozhat. Gyakoribb fűnyírással eltüntethetjük a magasságkülönbségeket. Tartós megoldást csak a fertőzött gyep és talaj lenyesése jelent. Ilyenkor tiszta talajjal töltsük fel területet, és telepítsük újra a gyepet.

LevélfoltosodásLevélfoltosodás

E gombás betegség leginkább hűvösebb (15-25 °C), párás időben támadhatja meg a gyepet, így leginkább tavasszal és ősszel jelentkezik. A levélen kis, sötét színű foltok jelennek meg, amelyek lehetnek barnás, feketés vagy lilás árnyalatúak. A betegség előrehaladtával e foltok megnőnek, közepük elhalhat, így ott sárgára színeződik a fűszál. A fertőzött gyepben a fű általánosan a fű barnább, levelei vékonyabbak. A levélfoltosodás végül a fűnövény elhalhat. Ha túl sok nitrogént juttatunk a talajba, elősegítjük e gomba megjelenését és terjedését, vagyis elkerülendő a túltrágyázás. Emellett a fokozott káliumadagolás javasolt. A fűnyírás során ügyelni kell arra, hogy a fűnek maximum az egyharmadát vágjuk le. Az öntözés során kerülni kell a gyakori, de gyenge locsolást, inkább ritkábban, de többet öntözzünk. A gyep tövénél kialakult, elhalt növényi részekből álló réteg eltávolítása, és a levegőztetés is segíthet megelőzni a levélfoltosodást.

Barna foltosság (Rizoktóniás fertőzés)

Barna foltosság (Rizoktóniás fertőzés)A gomba okozta barna folt először csak pár centiméteres, de gyorsan terjed tovább kör vagy patkó alakban. Előfordulhat az is, hogy amíg kifelé terjeszkedik a folt, a belseje regenerálódik, így egy karikát formáz. E foltokban a fű sárga vagy barna, később el is pusztulhat a növény. A kora reggeli órákban, ha harmatos a fű pókhálószerű képződmények is megfigyelhetőek a gyepen Ez a gomba micéliumai. A levélfoltosság meleg, nedves időben jelenhet meg, de kedvez neki az árnyék is. Megelőzéséhez fontos, hogy a terület vízelvezető-képessége jó legyen, amit levegőztetéssel is javíthatunk. Elengedhetetlen az egészséges gyephez a trágya megfelelő adagolása, a túl sok nitrogén elősegítheti a barna foltok megjelenését és terjedését.

Palántadőlés (Pytium)

Palántadőlés (Pytium)Ez a gombás betegség máshogy jelenik meg a fű fiatal és idő korában. A fertőzött növény kikelés után elhal, levele elszárad. A talajból ilyenkor könnyen ki lehet húzni, gyökere pedig feketére színeződik. Idősebb korban a gyepben kis, szürkés foltok keletkeznek, amelyek akár össze is olvadhatnak. Ebben az állapotban összetéveszthető a szárazságban szenvedő fűvel, viszont a növényt ilyenkor is könnyen ki lehet húzni, gyökere fekete. E betegség terjedéséhez elengedhetetlen a magas páratartalom, de kedvez neki a meleg idő is. Megelőzéséhez kerülni kell a túl nagy nitrogénbevitelt, inkább a káliumos műtrágya javasolt. Reggel öntözzünk, és a vizes füvön ne járkáljunk, ne nyírjuk ilyenkor. Semleges vagy enyhén savanyú pH-jú talaj esetén kisebb valószínűséggel jelenik meg a palántadőlés.

 

Algák, zuzmók

Algák,zuzmókAlgák,zuzmókAlgák és zuzmók akkor jelennek meg, ha a gyep elhanyagolt. Előfordulásuk tápanyaghiányt és rossz vízelvezetést jelez. Árnyékos helyen gyakrabban jelennek meg. Az algák, amelyek zöldes, nyálkás réteget alkotnak, kifejezetten kedvelik a vizenyősebb területeket. Megoldást jelenthet az őszi talajlevegőztetés és a megfelelő trágyázás. Fontos a helyes öntözés: ne kis adagokban sokszor öntözzünk, hanem ritkábban, de több vizet jutassunk a területre. Ha már zuzmók és algák jelentek meg a gyepünkben, alkalmazzunk ellenük mohairtó szert.

 

Mint az a fenti leírásokból kiderült, mindegyik betegség megelőzhető, ha helyesen gondozzuk a gyepet. Tartsuk be a fűnyírás és az öntözés szabályait, trágyázzunk célzottan és következetesen. Ne kezeljük a füvet rendszertelenül, össze-vissza. A biztos eredményhez kérje szakember tanácsát!